{{ section.name }} Asiakastuki

Löysimme {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} ja {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} haulle '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Asiakastuki
Hae matkakohteita, aktiviteetteja, yliopistoja, kokemuksia...

Löysimme {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} ja {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} haulle '{{ searchTerm }}'

0 Results found

Etkö löytänyt etsimääsi?

Ota yhteyttä, niin autamme sinua eteenpäin matkasuunnitelmissasi.

Miksi yksin matkustaminen kannattaa

yksin matkustaminen maailmalla

Haaveissa sooloreissu maailmalla?

Yksin matkustaminen on monelle pelottava konsepti, mutta sillä on lukuisia positiivisia puolia. Pystyt suunnittelemaan reissun pelkästään omien toiveidesi mukaan, syömään mitä ja milloin haluat, muuttamaan suunnitelmiasi helposti ja tutustumaan samalla uusiin tyyppeihin. Yksin matkustamisella on myös monia henkisiä vaikutuksia: kasvat ihmisenä ja opit paljon uutta itsestäsi.

Jos haluat tietää lisää yksin matkustamisen hyödyistä, jatka lukemista. Matka-asiantuntijamme Benedikt on kokenut sooloreissaaja ja jakaa nyt vinkkinsä sooloreissauksesta haaveileville. 

travel-planning-using-smartphone-abroad-cover
Webinaari: Miksi yksin matkustaminen kannattaa?
Jos haluat kuulla kaikki Benediktin neuvot suoraan häneltä itseltään, voit myös katsoa hänen webinaarinsa yksin matkustamisesta. Rekisteröidy alla olevan linkin kautta, niin pääset katsomaan juttutuokion kokonaisuudessaan. Huomaathan, että webinaari on englanninkielinen.
Katso webinaari

Yksin matkustamisen hyödyt

On olemassa lukuisia syitä sille, miksi sinun kannattaa lähteä sooloreissulle ainakin kerran elämässäsi. Benedikt mainitsee näistä muutamia:

 • Vapaus: Yksin matkustaminen tarkoittaa täydellistä vapautta, kun saat itse päättää tekemisistäsi. Kenelläpä nyt ei olisi joskus tullut riitaa reissukaverin kanssa, kun sopua matkaohjelmasta ei ole syntynyt? Yksin matkustaminen tarkoittaa, että voit tehdä mitä haluat, milloin haluat.
 • Henkinen kasvu: "Lähde etsimään itseäsi" on ehkä kliseiden ykkönen, ja voi olla vaikea edes ymmärtää, mitä tämä lausahdus oikeasti tarkoittaa. "Lähde itsenäistymään" on paljon osuvampi ilmaus, koska tätä se "itsensä etsiminen" oikeastaan on. Sooloreissuilla (ja muutenkin matkustaessa) kasvat henkisesti ja opit tuntemaan itsesi paremmin. Tulet tietoiseksi siitä, kuinka reagoit yllättäviin tilanteisiin ja itsevarmuutesi kasvaa takuulla!
 • Yksin matkustaminen on seikkailu itsessään: Sillä ei ole oikeastaan mitään väliä, mitä päätät tehdä sooloreissullasi, sillä se tuntuu joka tapauksessa seikkailulta. Astut mukavuusaluuesi ulkopuolelle ja matkustat paikkaan, jossa et ole välttämättä ikinä ollut. Tapaat uusia ihmisiä ja koet unohtumattomia hetkiä heidän kanssaan. Hetkiä, joita et todennäköisesti koskaan kokisi kotona ollessasi.

Tämä ei tietenkään tarkoita, että yksin matkustaminen olisi aina pelkkää juhlaa. Tässä muutama niistä haasteista, joita saatat kohdata yksin matkustaessasi:

 • Saatat tuntea olosi yksinäiseksi, jos et heti onnistu tutustumaan muihin samanhenkisiin reissaajiin.
 • Tietyt asiat, kuten erilaiset aktiviteetit ja hotellihuoneet, voivat olla kalliimpia sooloreissaajille kuin esimerkiksi kaksin matkustaville.
 • Joudut jättämään hyvästejä usein. Uusien ihmisten tapaaminen on kivaa, mutta uusien ystävien hyvästely puolestaan ei ole.

Yksin matkustaminen tekee hyvää sielullesi

Mainitsimme jo aikaisemmin henkisen kasvun, mutta koska kyseessä on niin laaja konsepti, sitä voi olla vaikea käsittää konkreettisella tasolla. Tässä muutama selkeä esimerkki siitä, kuinka sooloreissaaminen voi muuttaa sinua ihmisenä: 

 • Vietät aikaa eri kansalaisuuksien parissa: Eri puolilta maailmaa kotoisin olevien ihmisten tapaaminen avartaa maailmankatsomustasi ja ajatusmaailmaasi. Pääset myös näkemään oman kotimaasi uudesta perspektiivistä, kun voit verrata omaa arkeasi uusien matkatovereidesi arkeen.
 • Opit itsestäsi: Kun reissaat yksin, tutustut samalla itseesi. Löydät vastauksia erilaisiin kysymyksiin itsestäsi ja opit tietämään esimerkiksi minkälaisista aktiviteeteista pidät, minkälaisten ihmisten seurassa viihdyt parhaiten ja minkälaisessa ympäristössä tunnet olosi onnelliseksi. 
 • Sosiaaliset taitosi kehittyvät: Yksin matkustaessasi ihmiset tulevat herkemmin juttelemaan sinulle. Tämä on täydellinen tapa harjoittaa vuorovaikutustaitojasi, etenkin, jos olet muuten luonteeltasi ujonpuoleinen.

planning-map-pins-usa-cover
Kaipaatko suunnitteluapua?
Jos tarvitset apua oman sooloreissusi suunnitteluun, ota meihin rohkeasti yhteyttä. Matkasuunnittelu meidän kanssamme ei maksa mitään eikä sido sinua mihinkään.
Miksi suunnitella asiantuntijan kanssa?

Vinkkejä uusille sooloreissaajille

Harkinnassa ensimmäinen sooloreissu? Sinua saattaa hermostuttaa tai sinulla voi olla useita kysymyksiä ja huolenaiheita. Tässä Benediktin tärkeimmät vinkit yksin matkustaville:

 • Valmistaudu huolellisesti: Jos reissaat yksin ensimmäistä kertaa, on hyvä, että valmistaudut jonkin verran etukäteen. Listaa paikkoja, joissa haluat vierailla ja selvitä, mitä näihin paikkoihin pääseminen vaatii (kulkeeko paikan päälle esim. juna tai bussi säännöllisin väliajoin). Tee hiukan taustatutkimusta alueista, joita sinun kannattaa välttää ja varmista, että lentosi saapuu perille päiväsaikaan eikä keskellä yötä.
 • Yövy hostelleissa: Ei aivan yhtä luksusta kuin hotellit, mutta yksin matkustaessasi joudut todennäköisesti miettimään budjettiasi hiukan tarkemmin kuin reissatessasi isommalla porukalla. Hostellit ovat paitsi edullisia, ne ovat yleensä myös täynnä muita sooloreissaajia, sillä moni yöpyy hostellissa juurikin tavatakseen uusia tyyppejä. 
 • Älä suunnittele reissuasi liian täyteen: Voit varata (ja usein se on jopa kannattavaa) osan aktiviteeteista etukäteen, mutta jätä itsellesi myös riittävästi vapaa-aikaa, jotta voit tarvittaessa olla impulsiivinen ja suunnitella aktiviteetteja uusien ystäviesi kanssa.
 • Älä säilytä kaikkea pelkästään puhelimessasi: Tälle pienelle laitteelle voi tapahtua monia ikäviä asioita, joten varaudu myös pahimpaan. Varmista, että tärkeimmät matkadokumentit löytyvät myös printattuina versioina itseltäsi. 

Onko yksin matkustaminen turvallista?

Tämä on yksi kysytyimmistä kysymyksistä ja vastaus vaihtelee jonkin verran. Jotkin alueet, kaupungit ja maat ovat turvallisempia kuin toiset. Yksin matkustaminen vaatii siksi jonkin verran taustatyötä: tarkista aina esimerkiksi ulkoministeriön matkustussuositukset tietylle alueelle. 

Riippumatta siitä, missä päin maailmaa reissaat, tärkein ohjeemme on, ettet altista itseäsi potentiaalisesti vaarallisille tilanteille. Ole tietoinen ympäristöstäsi. Muista, että useimmat ihmiset ovat hyväntahtoisia ja joukkoon mahtuu vain pari tyyppiä, jotka saattavat yrittää käyttää sinua hyväksi. Kuuntele ihmisten neuvoja ja kysy tarvittaessa apua paikallisilta.

Onko yksin matkustaminen naisena turvallista?

Valitettavasti naiset joutuvat aina olemaan miehiä varovaisempia yksin matkustaessaan ja onkin erittäin surullista, että joudumme vielä 2020-luvulla mainitsemaan tästä. Tässä siis muutamia ylimääräisiä vinkkejämme yksin matkustaville naisille:

 • Naisten omat Facebook-ryhmät: Internetin ihmeellinen maailma on pullollaan ryhmiä, jotka jakavat vinkkejä yksin matkustaville naisille. Täältä voit saada ideoita siihen, minne kannattaa matkustaa ja mitä paikkoja kannattaa välttää.
 • Naisten hostellihuoneet: Jos et halua yöpyä samassa huoneessa miesten kanssa, ei hätää, sillä useimmissa hostelleissa on huoneita, jotka ovat ainoastaan naisten käytössä.
 • Liity mukaan järjestetyille kierroksille ja vältä syrjäisiin paikkoihin joutumista yksin ollessasi.
 • Useimmat naiset pitävät tämän aina mielessään ulkona liikkuessaan, mutta mainitsemme sen silti: Ole varovainen yöaikaan sekä mennessäsi treffeille tai esim. yökerhoon. Varmista, että sinulla on puhelimessasi pikavalinta numeroon, josta voit saada apua mahdollisimman nopeasti (esim. hostellin vastaanotto, paikallinen poliisi tai vaikka suurlähetystö).
 • Valmistaudu etukäteen! Mainitsimme tämän jo aikaisemmin, mutta tarkista millä alueella hostellisi tai hotellisi sijaitsee sekä mihin aikaan lentosi saapuu perille. Ei myöskään ole ollenkaan huono ajatus harkita itsepuolustustaitojen hiomista ennen reissuun lähtöä.

Backpack Patches Flags
Minne matkustaa?
Annamme mielellämme kohdeinkkejä sooloreissaajille, mutta voit tietenkin reissata ihan minne ikinä haluat. Jos kaipaat matkainspiraatiota, tutustu matkaehdotuksiimme alla olevan linkin kautta.
Matkaehdotuksia

Minne matkustaa sooloreissulla?

Mitkä ovat parhaat reissukohteet yksin matkustavalle? Tässä Benediktin suositukset: 

 • Australia ja Uusi-Seelanti: Reppureissaajien suosikkikohteet, jotka soveltuvat erinomaisesti myös yksin matkustavalle. Australiassa ja Uudessa-Seelannissa liikkeellä on todennäköisesti monia muita nuoria reissaajia, joihin tutustut helposti.
 • Balkanin niemimaa: Loistovalinta ensimmäistä sooloreissua harkitsevalle, koska Balkan on lähellä kotia, mutta tarjoaa silti loputtomasti seikkailumahdollisuuksia. Balkanin niemimaa on myös hyvä vaihtoehto, jos haluat nähdä useita maita lyhyen ajan sisällä. Lisäksi kyseessä on edullinen maanosa.
 • Islanti: Benediktin kotimaa on yksi maailman turvallisimmista paikoista ja myös täydellinen sooloreissukohde. 
 • Costa Rica: Tämä Väli-Amerikan helmi on yksi reppu- ja sooloreissaajien suosikeista. Costa Ricassa riittää niin paljon tehtävää, että se on helppo valinta matkakohteeksi.
 • Peru: Jälleen yksi suosikkikohde reppureissaajien keskuudessa. Kukapa nyt ei haluaisi nähdä Machu Picchua?

Q & A

Tässä muita kysmyksiä, joita Benedikt sai webinaarinsa aikana:

Kuinka vakuuttaa vanhemmat siitä, että yksin matkustaminen on hyvä idea?

Huolellinen matkasuunnittelu! Todista, että olet miettinyt kaikkea mahdollista etukäteen ja että olet tarpeeksi kypsä lähteäksesi tällaiselle seikkailulle. Yksi hyvä keino on tuoda vanhemmat meidän toimistollemme, kun tulet suunnittelemaan omaa matkaasi. Näin he tietävät jo heti alkumetreiltä minkälaista reissua olet suunnittelemassa. 

Kannattaako minun suunnitella kaikki etukäteen vai tehdä päätökset reissun päällä?

Tämä riippuu täysin itsestäsi. Oletko suunnitelijaluonne vai spontaani tyyppi? Tee sen verran etukäteissuunnitelmia, että tunnet olosi itsevarmaksi. 

Miten kommunikoida, jos et osaa paikallista kieltä? 

Jos sinulla on puhelin matkassasi ja hankit paikallisen sim-kortin, voit käyttää käännössovelluksia. Voit myös aina käyttää käsiäsi, eleitä ja ilmeitä.

Kuinka tehdä reissusuunnitelmia matkan aikana? Kannattaako käyttää hostellin tietokoneita, tuoda oma läppäri mukaan vai käyttää puhelinta? 

Benedikt suosittelee isojen aktiviteettien, kuten kiertomatkojen tai matkapakun varaamista hyvissä ajoin ennen lähtöä. Hostellit ja muut pienemmän mittakaavan varaukset voi tehdä reissun aikana, kuitenkin aina muutama päivä etukäteen. Puhelin on hyvä vaihtoehto, koska se on kompaktin kokoinen. Läppärin tuominen ei välttämättä ole kannattavaa, sillä se tuo paitsi lisäpainoa reppuusi, myös lisää huolehdittavaa.

Kuinka tutustua muihin reissaajiin?

Aloita valmistautuminen etukäteen etsimällä nettipalstoja, joilla ihmiset kertovat omista tulevista matkasuunnitelmistaan. Facebook on yksi hyvä vaihtoehto, mutta on olemassa myös monia nettisivuja tähän tarkoitukseen.

Reissun aikana kannattaa majoittua hostellissa, jossa pääset helposti tutustumaan muihin yksin matkustaviin.

Onko sooloreissauksen ja Interrailin yhdistäminen järkevää? 

Ehdottomasti!

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hakemasi sivu näyttäisi olevan kadoksissa. Jos et löydä etsimääsi, kysy meiltä apuja sivun alakulmasta.