1. Opi ja elä paikallista kulttuuria
Vapaaehtoisena työskentely ulkomailla vie sinut lähemmäs paikallisia kuin mikään muu matkustamisen muoto: et ainoastaan havainnoi paikallisyhteisöä ulkopuolisena vaan sinusta tulee osa sitä!
2. Kasvata kaveripiiriäsi
Vapaaehtoisena työskentelet osana isompaa tiimiä, joka koostuu paikallisista työntekijöistä ja muista kansainvälisistä vapaaehtoisista. Tiivis työskentely samanhenkisten ihmisten parissa ja vieläpä itsellesi tärkeän projektin kanssa on omiaan luomaan vahvoja ja pitkäkestoisia ystävyyssuhteita.

3. Astu pois mukavuusalueeltasi
Pieni persiille potkinta ei ole koskaan pahitteeksi. Vapaaehtoistöissä todennäköisyys joutua oman mukavuusalueen ulkopuolelle kasvaa huomattavasti: asut vieraassa ympäristössä, puhut vierasta kieltä ja opit uusia taitoja ja tapoja. Rantalomat ovat omiaan aina silloin tällöin, mutta esim. englannin opettaminen Argentiinassa tai raksahommat Nepalissa ovat takuuvarmasti antoisampia reissuja!
4. Paranna kielitaitoasi
Kommunikointi on avainasemassa vapaaehtoistyössä. Monissa paikoissa pärjäät englannilla, mutta esimerkiksi latinomaissa espanjan tai portugalin taidot tulevat tarpeeseen. Tarvittaessa voit aloittaa vapaaehtoisreissusi kieliopinnoilla ja päästä sitten nopeasti tositoimiin uuden kielen kanssa!

5. Innosta ystäviäsi
Monet puhuvat aikomuksistaan lähteä vapaaehtoistöihin ulkomaille, mutta kuinka moni oikeasti toteuttaa suunitelmansa? Ryhdy siis sanoista tekoihin ja näytä mallia kavereillesi – tai vielä parempaa, lähtekää yhdessä! Tarinat vapaaehtoiskokemuksistanne todennäköisesti inspiroivat muitakin lähtemään ja näin saatte hyvän kiertämään.
6. Arvokasta sisältöä ansioluetteloosi
Ulkomainen vapaaehtoistyökokemus näyttää aina hyvältä CV:ssä. Se kertoo rekrytoijalle positiivisia asioita luonteestasi: olet vastuuntuntoinen ja motivoitunut, minkä lisäksi kommunikoit sujuvasti monikulttuurisissa ympäristöissä, sopeudut muuttuviin olosuhteisiin etkä kaihda haasteita.
Merkintä vapaaehtoistöistä ansioluettelossasi on hyvä tapa erottua hakijamassasta ja toimii mielenkiintoisena keskustelun avauksena haastattelutilanteessa
7. Yhdistä työ ja matkustelu
Tietenkin vapaaehtoisena sitoudut työskentelemään projektissasi, mutta mikään ei estä sinua tutkimasta ympäristöäsi vapaa-aikanasi tai jatkamasta reissuasi vapaaehtoistyön loputtua. Kierrä kohdemaatasi lomaillen ja kerää samalla lisää unohtumattomia kokemuksia reissultasi: kun olet jo vapaaehtoistöissä päässyt hyvin sisään paikalliseen elämänmenoon ja tapoihin, on loppureissusi astetta antoisampi.
8. Boostaa hyvinvointiasi
Tutkimusten mukaan vapaaehtoistyöllä on positiivisia vaikutuksia sekä henkiseen- että fyysiseen hyvinvointiin: pyyteetön työnteko vähentää stressiä ja vahvistaa yksilön identiteettiä. Vapaaehtoistyö on myös yleensä varsin fyysistä puuhaa, joten se kasvattaa, tai ainakin ylläpitää, kuntoasi – voit siis hyvillä mielin unohtaa salilla käymisen!

9. Opi uutta
Tämä nyt on sanomattakin selvää, eikös? Monissa projekteissa otetaan huomioon vapaaehtoisten aiempi osaaminen, jota hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan. Tästä huolimatta vapaaehtoistöissä opit väkisinkin kasan uusia taitoja ja sovellat täysin uudella tavalla jo osaamaasi. Tulet siis taatusti oppimaan paljon uutta – olipa kyse sitten eläinten, ihmisten tai luonnon parissa työskentelystä!
10. Vaikuta ja vaikutu!
Tosiasia on, ettei kukaan pysty pelastamaan maailma parissa viikossa tai edes parissa kuukaudessa. Työsi on kuitenkin arvokasta, sillä ellet sinä sitä tekisi, niin kuka sitten? Pienistä puroista syntyy iso virta, jolla on yllättävän vaikuttava muutosvoima.
Palatessasi kotiin vapaaehtoistöistä huomaat, kuinka näet itse asioita uudessa valossa ja, että olet itse saanut vapaaehtoistöistä vähintäänkin saman verran takaisin, kun mitä annoit paikan päällä projketissa.