{{ section.name }} Asiakastuki

Löysimme {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} ja {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} haulle '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Asiakastuki
Hae matkakohteita, aktiviteetteja, yliopistoja, kokemuksia...

Löysimme {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} ja {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} haulle '{{ searchTerm }}'

0 Results found

Etkö löytänyt etsimääsi?

Ota yhteyttä, niin autamme sinua eteenpäin matkasuunnitelmissasi.

Tietoa vapaaehtoistöistä

Tietoa vapaaehtoistöistä - KILROY

Tietoa vapaaehtoistöistä

Vapaaehtoistyö ulkomailla voi olla haasteellista sekä fyysisesti että henkisesti, mutta kokemus on ehdottomasti kaiken sen arvoinen. Valmistaudu hyvin, pidä mieli avoinna uudelle kulttuurille ja ota haaste vastaan.

Vapaaehtoistöihin ulkomailla liittyy paljon kysymyksiä, jotka on hyvä selvittää ennen reissua. Olemme koonneet tälle sivulle ne yleisimmät kysymykset vastauksineen. 

Kysy vapaaehtoistöistä

Miksi vapaaehtoistyö?

Kun haluat lähteä vapaaehtoistöihin ulkomaille, kysy itseltäsi ensin miksi haluat lähteä ja mitä itse odotat vapaaehtoistöiltä. Kun tiedät itse, mitä tavoittelet, voimme auttaa paremmin odotuksia vastaavan projektin valinnassa. On tärkeää ymmärtää, että kyseessä ei ole lomamatka, vaan sinun oletetaan työskentelevän joka päivä (yleensä viikonloput ovat vapaat) ja olevan kiinnostunut siitä, mitä teet.

Kuinka kauan minun tulisi työskennellä vapaaehtoisena?

Projektimme kestävät yhdestä viikosta noin 30 viikkoon. Projektiin osallistumisen vähimmäisajan jälkeen päätät itse, kuinka kauan viivyt paikan päällä. Kun kyseessä on yhteisöprojektit, kuten lasten kanssa työskentely, on usein tärkeää viipyä pidempi aika. Lapsille, joilla on muutenkin rankkaa, on tärkeää taata edes jonkinlainen arjen pysyvyys. Suosittelemme, että lasten kanssa työskennellessä, projekteissa olisi hyvä viipyä vähintään 6–8 viikkoa.

Vapaaehtoistyö eläinten hyväksi, luonnonsuojelun tai rakennusprojektien parissa ei välttämättä vaadi vastaavaa pitkäaikaista sitoutumista. On kuitenkin hyvä huomata, että ensimmäiseen viikkoon projekteissa sisältyy usein alueen esittely, joten kaikkia päiviä ei välttämättä vietetä projektin parissa vaan vapaa-aikaa vietetään myös koko porukan kanssa: ensimmäisinä päivinä tutustut toisiin vapaaehtoisiin sekä ympäristöön.

Kysy projektien kestosta

Mitä ominaisuuksia minulla pitäisi olla vapaaehtoisena?

Tarjolla on niin monia erilaisia projekteja, että jokaiselle löytyy jotakin. Tärkein asia on pitää mieli avoinna ja olla joustava. Joihinkin projekteihin vaaditaan ammattitaitoa ja toisiin ainoana vaatimuksena on halu tehdä asioita toisten hyväksi. Suurimmassa osassa projekteissa pärjäät englannilla. Etelä- ja Väli-Amerikan maissa espanjan tai portugalin perusteet tulevat tarpeeseen. Näiden projektien puitteissa on myös mahdollista opiskella kieltä sekä ennen vapaaehtoistöiden alkua että niiden aikana.

Valtaosaa projekteista johtavat voittoa tavoittelemattomat organisaatiot, mikä osaltaan johtaa tilanteisiin, joissa suunnitelmat muuttuvat nopeastikin vaihtelevien rahoituksien takia. Voi olla, että projektin tehtävät vaihtelevat päivästä toiseen ja joissain harvinaisissa tapauksissa saatat joutua vaihtamaan koko projektia riippuen kyseisen maan ja projektialueen tilanteesta ja tarpeista. Kaikki muutokset ovat luonnollisesti tapauskohtaisia eivätkä missään nimessä automaattisia. Vapaaehtoisen yksi tärkeä ominaisuus on siis joustavuus ja kyky sopeutua muuttuviin olosuhteisiin. 

Erityisesti vapaaehtoistyö sairaiden ja hylättyjen lasten kanssa voi olla henkisesti rankkaa myös vapaaehtoisille. Elämä ja olosuhteet saattavat olla hyvinkin erilaiset, joihin olet tottunut kotona. Saatavilla olevien resurssien vähyys voi olla turhauttavaa. Sääli ei auta ketään, mutta myötätunto on äärimmäisen tärkeää. Vapaaehtoisena sinun tulisikin muistaa, ettei maailmaa muuteta muutamassa viikossa, mutta jokainen teko oikeaan suuntaan on tärkeä. Olipa työtehtäväsi mikä tahansa, sillä on merkitystä. Olethan siis kärsivällinen etkä kasaa liikaa paineita itsellesi. 

Kysy vaatimuksista

Onko minusta todellista hyötyä vapaaehtoisena?

Projektiemme vapaaehtoiset ovat keskeiseesä roolissa projektien jatkuvuuden ja toiminnan kannalta. Antamasi energia, aika ja omistautuminen lisää tietoisuutta ja saa aikaan muutosta. Ympäristöasioihin puuttuminen sekä paikallisella että globaalilla tasolla, koulutuksen ja koulutusmahdollisuuksien kehittäminen ruohonjuuritasolla, turvallisten, puhtaiden ja virikkeellisten olojen turvaaminen lapsille sekä pelastettujen eläinten arkiset hoitotoimenpiteet ovat kaikki merkityksellisiä työtehtäviä. Kaikki nämä ovat myös osa isompaa kokonaisuutta, jossa jokaisella osatekijällä on paikkansa.

Vapaaehtoisten roolia ja vaikutusta eri projekteissa ei pidä aliarvioida. Vapaaehtoisten aito läsnäolo, työpanos ja motivaatio auttavat resurssipulassa, inspiroivat paikallisyhteisöjä ja auttavat niin henkisesti kuin konkreettisestikin paikallisia järjestöjä ja niiden työntekijöitä.  Vapaaehtoiset toimivat hyvinä roolimalleina niin projektiympäristössä kuin sitten takaisin kotonakin. 

Kysy hyödyistä

Miksi minun tulisi maksaa vapaaehtoistyöstä ulkomailla?

Vapaaehtoisprojektien kustannukset kattavat:

  • majoituksen
  • ruuan
  • 24/7 paikallisen avun, jos jotakin tapahtuu
  • edestakaiset kuljetukset projekteihin
  • hankkeen koordinoinnin
  • lahjoituksen projektiin
  • hankkeen hallinnoinnin paikallisten viranomaisten kanssa.

Vapaaehtosilta perityillä maksuilla kustannetaan mm. vapaaehtoisista koituvat kulut. Projektista riippuen kuluja aiheuttavat majoituksen, ruokien ja kuljetuksien lisäksi myös tilavuokrat, koulutus ja monet muut tekijät, joita myös vapaaehtoiset osaltaan käyttävät. Perityt maksut ovat erityisen tärkeitä projektien jatkuvuuden kannalta: toimintaa on mahdoton suunnitella kestävälle pohjalle, jos toimintaa ylläpitävät resurssit ovat katkolla joka viikko.

Kysy kustannuksista

Mitä vapaaehtoisprojekteihin sisältyy?

Majoitus kuuluu aina hintaan. Majoitus tapahtuu vapaaehtoisasunnoissa, hostelleissa, ja joskus valittavana on myös paikallisessa perheessä asuminen (homestay) tai toisen vapaaehtoisen kanssa jaettu huone. Joskus on mahdollista maksaa ylimääräistä ja yöpyä omassa huoneessa.

Ruoka kuuluu yleensä hintaan. Projektista riippuen joskus kaikki ruuat kuuluvat hintaan, toisinaan vain osa aterioista. Tarjottu ruoka on yksinkertaista. Muista myös ilmoittaa etukäteen erikoisruokavalioista tai allergioista. Turha kranttuus kannatta jättää kotiin: et ole menossa muiden palveltavaksi vaan tekemään ja toimimaan yhdessä yhteisen hyvän eteen.

Kuljetus majoituksen ja projektin välillä on yleensä tarjottu (poikkeuksia saattaa kuitenkin olla). Yleensä myös kuljetus lentokentältä majoituspaikkaan kuuluu hintaan. Lisäksi joissakin projekteissa hintaan kuuluu myös päivittäinen kuljetus majoituksen ja projektin välillä.

Koska projektit vaihtelevat suuresti maiden välillä on tärkeää, että kysyt lisää ja varaat ajan ilmaiseen matkansuunnitteluun tarkempien yksityiskohtien läpikäymiseksi.

Kysy projekteista

Täytyykö minulla olla erityskoulutus tai muuta työkokemusta?

Ei tarvitse. Lähes kaikki voivat olla hyviä vapaaehtoisia ja ojentaa auttavan kätensä. Vapaaehtoisprojektien vetovastuussa ovat aina paikalliset toimijat, jotka tuntevat alueen todelliset tarpeet ja joilla on koulutus tai muu tietotaito projektin vastuulliseen johtamiseen; sinä vapaaehtoisena olet tukemassa toimintaa. Kerro meille kuitenkin toiveistasi, opiskeluistasi ja työkokemuksestasi niin etsimme sinulle sopivan projektin, jossa pääset hyödyntämään ja kehittämään osaamistasi.  

Muutamiin terveydenhuoltoalan vapaaehtoistöihin vaaditaan alan koulutusta. Jos et ole toimiluvan omistava lääkäri Suomessa, et luonnollisestikaan voi myöskään toimia lääkärinä vapaaehtoisprojektissa.

Kysy vaatimuksista

Pitäisikö minun tuoda rahaa tai lahjoja mukanani?

Vältä antamasta rahaa lahjana, koska voi olla vaikea tietää mihin raha menee, ja rahan antaminen yhdelle voi aiheuttaa odottamattomia sosiaalisia seurauksia pienissä ja köyhissä yhteisöissä. Erityisesti lapsille lahjojen, tavaroiden ja rahan, antamisesta voi myös muotoutua epärealistisia odotuksia viikoittaisista lahjoista – tavasta, jota paikalliset työntekijät eivät pysty ylläpitämään. 

Jos haluat antaa jotakin, on parempi viedä mukanaan esim. kyniä tai kirjoja (englanniksi). Koulutarvikkeet, joista hyötyvät kaikki, tulevat usein tarpeeseen. 

Eri projekteissa tarpeet ja olosuhteet ovat erilaiset. Noudata siis aina valitsemasi projektin omia ohjeita. Työskennellessäsi projektissa voit keskustella paikallisen ohjaajan kanssa, josko teidän kannattaisi aloittaa julkinen varainkeruu projektin tukemiseksi.

Kysy käytännöistä

Enkö voi vain lähteä matkaan ja etsiä vapaaehtoistyöprojektin paikan päältä?

Voit toki, mutta emme suosittele sitä. Ensinnäkin on aina riski työskennellä toisessa maassa ilman virallista lupaa ja jos hoidat työjärjestelyt yksin, sinulla ei ole takuuta avusta, jos jotakin tapahtuu. Et välttämättä tiedä, onko projekti, jossa työskentelet laillinen ja pussittaako vapaaehtoisorganisaatio rahat omiin taskuihinsa vai oikeasti sinne, minne lupaa.

Teemme jatkuvaa yhteistyötä yhteistyökumppaneidemme kanssa, käymme vierailuilla paikan päällä ja varmistamme aina ohjelmien luotettavuuden. Yhteistyökumppanien vapaaehtoistyöprojekteja johtavat voittoa tavoittelemattomat organisaatiot, niillä on realistiset tavoitteet ja pitkäaikaiset suunnitelmat kestävän kehityksen turvaamiseksi. Kun lähdet vapaaehtoistöihin kauttamme, voit vaihtaa projektia, jos se ei vastaa odotuksiasi ja jotakin yllättävää tapahtuu.

Kysy ohjelmista

Missä kaikkialla voin tehdä vapaaehtoistöitä?

Vaihtoehtoja on lukuisia. Tee valintasi aihepiirin mukaan tai etsi itsellesi hyvältä tuntuva projekti maan perusteella – mikä vain tuntuu luontevalta sinulle. 

Selaa kaikkia vapaaehtoistyövaihtoehtojamme tai varaa aika henkilökohtaiseen matkasuunnitteluun, jossa saat vastaukset kysymyksiisi ja voimme yhdessä käydä läpi vaihtoehtojasi. Kerro toiveistasi ja milloin haluaisit lähteä maailmalle, niin voimme valmistautua tapaamiseen jo etukäteen. Matkasuunnittelu on maksutonta eikä sido sinua mihinkään.

Varaa suunnitteluaika

alt

Suunnittele oma matkasi

  1. Valitse unelmiesi kohteet ja tekeminen. 
  2. Me etsimme käytännön vaihtoehdot ja annamme tarjouksen.
  3. Saat henkilökohtaisia neuvoja ja ohjeita matkasuunnitelmaasi.

Tarkistamme, että reittitoiveesi on mahdollinen ja kerromme, kuinka saat eniten irti budjetistasi. Saat vinkkejä kohteisiin ja matkustamiseen ylipäätänsä. Suunnitteluapu on maksutonta eikä sido sinua mihinkään.

Aloita suunnittelu

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hakemasi sivu näyttäisi olevan kadoksissa. Jos et löydä etsimääsi, kysy meiltä apuja sivun alakulmasta.