Tervetuloa Sarajevoon - kaupunkiin, joka on ylpeästi moniuskontoinen. Täällä värikkäisiin huiveihin verhoutuneet naiset kulkevat rinnakkain farkkuihin pukeutuneiden ystäviensä kanssa. Kaupungin keskustassa seisoo Bosnia-Hertsegovinan mahtavimman moskeijan lisäksi myös katolinen katedraali, serbialainen ortodoksikirkko sekä juutalaismuseo. Sarajevo on kaupunki, jossa eri uskonnot elävät rinta rinnan - kaupunki oli moniuskontoinen jo ennen kuin tämä termi oli edes olemassa.
Kysy Sarajevon matkoista
Kahvia, käsitöitä ja mukulakivikatuja
Kulje ihmisvirran mukana Ferhadijan pääkadulla ja sen viereisellä Sarači-kadulla, jatkaen matkaasi vanhalle ja vilkkaalle basaarialueelle Baščaršijalle. Täällä voit syödä bosnialaisia sämpylöitä, nauttia kahvista itämaistyylisissä baareissa ja shoppailla tavaroita, joita et edes tiennyt tarvitsevasi, kuten kuparisia kahvisettejä, käsintehtyjä pippurimyllyjä ja vanhoja patruunarasioita. Kapeat mukulakivikadut ovat olleet Sarajevon kaupankäyntialuetta aina 1500-luvulta lähtien - Baščaršija tarkoittaakin keskustoria ja kaikki tämän kaupunginosan kadut on nimetty niiden käsitöiden mukaan, joita niillä aikoinaan valmistettiin.
Matka läpi historian
Sarajevon vanhassakaupungissa törmäät myös yhteen maan kuuluisimmista rakennuksista. Gazi Husrev-beg -moskeija rakennutettiin ottomaanien taitavimman arkkitehdin, Adzem Esirin, toimesta noin vuonna 1530. Rakennus kärsi pahoja vahinkoja vuonna 1697, kun Eugen Savoijilainen ryösti Sarajevon, mutta tästä huolimatta moskeija seisoo edelleen suurena ja ylväänä. Rakennuksen upeat sisäseinät on koristeltu värikkäin arabeskein ja lainauksin Koraanista. Moskeijan ulkopuolella sijaitsee myös peitetty kaivo, jonka äärellä voit nähdä ihmisiä suorittamassa wudua, joka on muslimien puhdistautumisrituaali ennen rukoilua. Islaminusko onkin voimistunut Bosnia-Hertsegovinassa maan itsenäistymisen jälkeen, jonka vuoksi maahan on rakennettu monia uusia moskeijoita.
Alueen sotia on vaikea olla mainitsematta, kun puhutaan Bosnia-Hertsegovinasta ja sen historiasta. Myös entisen Jugoslavian hajoaminen johti sotaan ja Sarajevon piiritykseen vuosina 1992-1996. Aina kun näet "Sarajevon ruusun" - punaisen merkin asflatissa - näet paikan, jossa kranaatti on vienyt ihmishengen. Näitä on esimerkiksi suuren kauppahallin, Markaleen, vieressä.
Nykyään Sarajevoon on turvallista matkustaa ja kaupunkiin on sekä hyvät bussi- että junayhteydet muualta Bosnia-Hertsegovinasta ja naapurimaista. Jos vain suinkin mahdollista, suosittelemme matkustamaan Sarajevosta Mostariin junalla, sillä tälle matkalle mahtuu aivan upeita maisemia.
Mitä kaikkea kokea Sarajevossa?
Maista perunapiirasta (krumpiruša) tai juustopiirasta (sirnica). Sarajevo on myös kuuluisa suuresta katuruokavalikoimastaan, joten lisää tämäkin listallesi!
Vieraile Baščaršija vaikuttavalla basaarialueella.
Matkusta ylös Sarajevon gondolihissillä, joka tuhoutui sodan aikana, mutta avattiin uudestaan vuonna 2018.
Patikoi Jahorina-vuorilla, jotka isännöivät vuoden 1984 talviolympialaisia.
Varaa aika maksuttomaan matkasuunnitteluun