Poimi parhaat vinkit omalle vaellusmatkallesi
Islanti on saanut EM-jalkapallomenestyksensä ansiosta lukuisia uusia faneja ja me reissufanaatikothan tiedämme, että Islannissa riittää paljon muutakin fanitettavaa kuin jalkapallo. Esimerkkinä mainittakoon jalkapallopiireissäkin kohauttanut fakta siitä, että ihmisiä saarella on vain reilu 330 000 plus turistit päälle, mikä tietysti tarkoittaa sitä, että omaa rauhaa on helppo löytää.
Ihmisten puute ei kuitenkaan tarkoita, että tylsistyisit tulen ja jään maassa. Valtavat jäätiköt, hehkuvat laavakentät ja kiehuvat kuumat lähteet inspiroivat loputtomiin seikkailuihin – Islannin luonnon dramaattisuus tyydyttää uteliaimmankin trekkaajan luontofantasiat. Tsekkaa alta vinkkimme Islannissa patikointiin ja ala suunnitella omaa matkaasi!
Islanti on pullollaan vaellusmahdollisuuksia, niin opastuksella kuin ilmankin. Maan karun kaunis luonto on omiaan vetämään trekkaajia puoleensa, mutta Islannin ilmaston arvaamattomuus tuo lisähaastetta vaeltamiseen. Alla olevat tärkeät seikat on hyvä pitää mielessä omaa Islannin-vaellusta suunnitellessa:
Päivän pituus
Kuten Suomessakin, Islannissa riittää päivänvaloa kesäisin, mutta vastavuoroisesti syvimmän talven aikaan päivän pituus lyhenee neljään tuntiin. Tämä kannattaa huomoida trekkaussuunnitelmia laatiessa.
Sää
Islannin sää on arvaamatonta, joten älä luota sääennusteisiin: sää voi muuttua päivän aikana useastikin. Varaudu siis kaikkiin sääolosuhteisiin!
Pukeutuminen
Ailahtelevaisten sääolosuhteiden takia kiinnitä pukeutumiseen erityistä huomiota. Huolellinen kerrospukeutuminen veden- ja tuulenpitäviin vaatteisiin (myös kesäisin!) sekä tukevat & mukavat vaelluskengät ovat kaiken a ja o.
Varusteiden hankkiminen
Monet retkeilyvarusteiden ja ulkoiluvaatteiden huippumerkit ovat kotoisin Islannista, joten esimerkiksi Reykjavíkista varusteiden löytäminen on helppoa. Hinnat ovat kuitenkin Islannin tasoa, eli pilvissä, joten jos suinkin voit, tuo omat varusteet mukanasi. Ruoka on niin ikään kallista, mutta välttämätön kantamus, sillä vaellusreittien majoissa ei ole myyntiä. Vettä voit kuitenkin juoda huoletta Islannin puroista ja joista.
Navigointia varten GPS-kellon tai muun laitteen hankkiminen on suositeltavaa.
Yöpyminen vaelluksella
Teltassa yöpyvien tulee panostaa telttaan ja makuupussiin: tuulen- ja vedenkestävyys korostuvat tässäkin asiassa, ja teltta onkin Islannissa aina syytä kiinnittää maahan kunnolla, ettei tuuli vie sitä mennessään. Huomionarvoista on myös, että Fjallabakin ja Þórsmörkin luonnonpuistoissa telttailu on kielletty leirintäalueiden ulkopuolella.
Patikointi onnistuu kesäisin myös kevyemmin kantamuksin eräkämpissä, mutta näissäkin tarvitset oman makuupussin. Majapaikat on tärkeää buukata hyvissä ajoin etukäteen, ettet jää ilman yöpaikkaa. Huomioithan, että erämajat ovat talvisin suljettu.
Turvallisuus - ilmoita suunnitelmistasi
Haastavien sääolosuhteiden ja sisämaan heikon tai olematoman kännykkäverkon takia Islannissa trekkaavien kannattaa ehdottomasti kertoa suunnitelmistaan muille, jotta hätätapauksessa apu löytäisi mahdollisimman nopeasti perille. Ilmoituksen voit jättää Safe Travelille, joiden sivuilta löydät myös Islannin 112-sovelluksen.
Jos et ole vielä päättänyt missäpäin Islantia haluaisit toteuttaa vaelluksesi, tsekkaa ainakin Hornstrandirin luonnonpuisto, Islannin suosituin vaellusreitti Landmannalaugar ja vaativa Lónsöræfi - Snæfe -reitti. Mikäli mielit vaellukselle ryhmässä kokeneen oppaan kanssa, 8 päivän patikointireissu Landmannalaugarista Thorsmoerkiin saattaa olla sinua varten. Reissuun sisältyy myös stopit kuuluisan Golden Circlen Gulfoss-vesiputouksilla ja Thingvellir National Parkissa.