{{ section.name }} Asiakastuki

Löysimme {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} ja {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} haulle '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Asiakastuki
Hae matkakohteita, aktiviteetteja, yliopistoja, kokemuksia...

Löysimme {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} ja {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} haulle '{{ searchTerm }}'

0 Results found

Etkö löytänyt etsimääsi?

Ota yhteyttä, niin autamme sinua eteenpäin matkasuunnitelmissasi.

Maailman ympäri ilman lentämistä

Travel Festival Thor Once Upon Again

Mies, joka reissaa maailman ympäri ilman lentämistä

Tämä mies on tanskalainen Thor Pedersen, jolla on takanaan (ja osittain vielä edessään) vaikuttava urakka: vierailu maailman jokaisessa maassa ilman lentämistä! Tähän mennessä Thorin projekti - nimeltään Once Upon a Saga - on kestänyt yhteensä 7 vuotta ja vierailtavia paikkoja on vielä muutama jäljellä.

Lue alta, mitä kaikkea Thorin legendaariseen seikkailuun on tähän mennessä mahtunut sekä hänen parhaat matkavinkkinsä samantyylisestä matkustamisesta haaveileville.

Missä Thor on tällä hetkellä?

Thor lähti Tanskasta 10.10.2013 ja on siitä saakka ollut reissun päällä. Hän on ehtinyt vierailla tähän mennessä yhteensä 194 maassa, ja käytyjen maiden listalta puuttuu enää 9 kohdetta: Palau, Tuvalu, Vanuatu, Samoa, Tonga, Uusi-Seelanti, Australia, Sri Lanka ja Malediivit. 

Thor saapui rahtilaivan kyydissä Hongkongiin tammikuussa 2020 ja hän on tästä saakka joutunut odottamaan mahdollisuutta jatkaa reissaamista näihin puuttuvaan 9 maahan.

Palataan päivään, josta kaikki alkoi...

Vuonna 2013 Thor työskenteli merenkulku- ja logistiikka-alalla. Yhtenä päivänä hän törmäsi artikkeliin, jota lukiessaan hän huomasi, ettei kukaan ole koskaan matkustanut kaikkiin maailman maihin lentämättä. Matkustamisesta kiinnostuneelle miehelle tämä oli kiehtova ajatus, mutta samaan aikaan hän tunsi olevansa liian vanha aloittaakseen tällaisen urakan.

Thor pohti asiaa jonkin aikaa, mutta teki lopulta päätöksen, että hän haluaa olla ensimmäinen maailmassa, joka matkustaa kaikkiin maihin astumatta kertaakaan lentokoneeseen. Alunperin hän arvioi reissun kestoksi 3-4 vuotta.

Projektin tarkoitus

Projektin päämääränä on alusta saakka ollut vierailu maailman jokaisessa maassa ilman lentämistä sekä tietenkin huikeiden kokemuksien kerääminen matkan varrella. Projekti vaihtui kuitenkin nopeasti pelkkiin maihin keskittyvästä hankkeesta ihmislähtöiseksi projektiksi, jonka tarkoituksena on tuoda esille ihmisiä, kulttuuria ja maailman kauneutta monessa eri muodossa. Hankkeen tarkoituksena on näyttää ihmisille, että maailmassa on paljon muutakin kuin mitä näemme mediassa.

Samalla Thorin projekti on muuttunut eräänlaiseksi motivaatioprojektiksi, jonka tavoitteena on kannustaa ihmisiä jahtaamaan unelmiaan.

Millaista on sooloreissaajan jokapäiväinen arki?

Thor haluaa pitää vaihtoehdot avoinna matkustaessaan. Vaikka hän periaatteessa matkustaakin yksin, viettää hän harvoin aikaa itsekseen. Yleensä muihin reissaajiin tutustuu junan tai bussin kyydissä, tai esimerkiksi rajanylityspaikoilla. Thor saattaa reissata yhdessä muiden kanssa yhden tai useamman päivän ennen kuin lopulta jatkaa matkaa taas omia polkujaan.

Hongkongissa, jossa Thor parhaillaan asuu, useat ihmiset ovat ottaneet häneen yhteyttä ja pyytäneet häntä esimerkiksi patikoimaan kanssaan, syömään illallista tai vain viettämään aikaa ja vaihtamaan kuulumisia. 

Uusien tuttavuuksien lisäksi Thorin pitkäaikaiset ystävät ovat vierailleet hänen luonaan matkan aikana. Myös Thorin kihlattu on reissanut tapaamaan häntä yhteensä jopa 21 kertaa!

Huolellinen suunnittelu on osa matkustamista

Thor kertoo, että vaikka maailman kiertäminen onkin upeaa puuhaa, siihen kuuluu myös paljon vaivannäköä, suunnittelua ja asioiden hallinnointia. Thor mainitsee muutaman esimerkin: bussikyytien suunnittelu, junalippujen hankinta, aikataulujen laatiminen, budjetointi, majoituksen löytäminen ja suurlähetystöissä vierailu vievät yllättävän paljon aikaa hänen matkaohjelmastaan. Thorin johtopäätös on, että suurin osa ihmisistä jättäisi  todennäköisesti tällaisen reissun tekemättä, jos he tietäisivät, kuinka paljon suunnittelua se vaatii.

Thor ei ole kuitenkaan luovuttamassa, vaikka se vaatii häneltä valtavaa itsekuria. 

"Luulen, että useimmat ihmiset lähtisivät ennemmin rannalle, kasinolle tai katselemaan nähtävyyksiä, jos he tietäisivät kuinka paljon hallinnointia tämä projekti vaatii!"

Thor Pedersen - Once Upon A Saga

Kuinka pitää kiinni budjetista 7 vuoden mittaisen reissun aikana?

Yksi kysytyimmistä kysymyksistä liittyy tietenkin budjettiin ja reissun rahoitukseen. 

Thorilla on noin 20 USD:n päiväbudjetti, joka kattaa kuljetukset, ruuan, majoituksen ja viisumit. 20 dollaria ei kuulosta isolta rahasummalta, eikä tällä summalla herroiksi elelläkään. Mutta jos olet tiukan budjetin reissaaja, tämä summa toimii.

Thor mainitsee, että jotkin maat ovat tietysti kalliimpia kuin toiset, mutta 20 dollaria on hyvä keskiarvo koko reissulle. Sponsorointirahojen avulla sekä ystävien ja perheen tuella hän on onnistunut tähän saakka pysymään budjetissaan. Minimaalinen budjetti ei tarkoita, etteikö Thor voisi käydä oluella tai leffassa aina silloin tällöin, mutta hänen pitää kuitenkin säästää muina päivinä tätä varten.

Thorilla on myös muita hyviä vinkkejä budjetissa pysymiseen.

Kun reissaat käyttäen jonkin maan paikallisliikennettä, valitse se hiukan rähjäisempi bussikyyti sen sijaan, että reissaisit luksusbussilla. Unohda ajatus ilmastoinnista, ikkunoista, rauhasta ja hiljaisuudesta sekä nopeasta matkanteosta. Bussi todennäköisesti pysähtyy noin miljoona kertaa matkan varrella ja matkustusaikaa saattaa mennä jopa 3, 4 tai 5 kertaa kauemmin kuin hiukan paremmalla bussilla - mutta se on edullisempaa!

Ruuan suhteen Thorilla on myös vinkki valmiina: Syö katuruokaa, sillä se on paljon halvempaa. Tai jos satut olemaan hiukan kalliimmassa maassa, lähde ruokakauppaan ja osta leipää, juustoa ja tomaatteja ja mene piknikille paikalliseen puistoon.

Majoituksenkin voi hoitaa edullisesti, jos et ole turhan kranttu siitä, missä nukut. Couchsurfing on yksi vaihtoehto, hostellit toinen. Hostellissa hintaan kuuluu yleensä myös aamiainen ja WiFi-yhteys.

Viisumit toisaalta ovat usein hintavampia, ja ne saattavat maksaa mitä tahansa 15 ja 200 dollarin väliltä. Niitä ei kuitenkaan onneksi tarvitse hankkia jatkuvasti, sillä maata ja meriteitä pitkin matkustaminen tarkoittaa, että maat vaihtuvat suhteellisen hitaasti.

Tapahtuipa kerran Kongossa...

Thor on kokenut monenlaisia sattumuksia yrittäessään päästä paikasta A paikkaan B. Etenkin Afrikan maissa hän on päätynyt moniin kummallisiin tilanteisiin. 

Erään kerran Thor yritti päästä Kongosta naapurimaa Gaboniin. Hänen epäonnekseen samalle päivälle osui kansanäänestys, joka aiheutti paniikkia paikallisissa, kun he pelkäsivät levottomuuksien puhkeamista kaupungeissa. Tästä syystä kaikki normaalit kulkuneuvot olivat täyteen buukattuja ja Thor jäi ilman kyytiä. "Tällaisissa tilanteissa kuorma-autot pelastavat tilanteen!" 

Yhdessä toisen reissaajan kanssa he saivat 2 paikkaa kuorma-auton kyydistä ja matkaa lähdettiin taittamaan hitaasti pitkin pomppuisia ja pölyisiä teitä. Kesken matkanteon kuorma-auton kyydissä oleva nainen alkoi yhtäkkiä rummuttaa vesipullollaan ja laulaa. Tämä puolestaan johti siihen, että pian kaikki rekan 40-50 matkustajaa lauloivat yhteen ääneen auringon laskiessa mailleen - unohtumaton hetki upeassa ympäristössä. Tätä iloa kesti kuitenkin vain hetken, sillä pian aurinko oli jo laskenut, laulu oli loppunut ja (Throin sanoin, ei meidän!) "Kaikki tuntui taas kurjalta." Matka jatkui vielä 2 päivää ennen kuin Thor pääsi lopulta määränpäähänsä. 

Tämä tarina kertoo paljon Thorista ja hänen projektistaan. Tällaisessa tilanteessa Thor olisi voinut valita jonkin toisen kulkutavan tai lykätä matkantekoa parilla päivällä, mutta päätti sen sijaan seurata alkuperäistä suunnitelmaansa ja sai siitä tarinan kerrottavakseen.

Hitaaseen ja pitkään reissuun mahtuu väistämättä myös haittapuolia. Voit joutua matkustamaan epämukavasti ikuisuudelta tuntuvan ajan. Mutta hitaasti matkustaessa pystyt myös omaksumaan paljon enemmän maasta ja sen kulttuurista kuin muuten pystyisit.

"Siellä missä asuu ihmisiä, on myös kulkuneuvoja. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun on aina mahdollista päästä paikasta A paikkaan B."

Thor Pedersen - Once Upon A Saga

Matkustaminen on ollut elämän oppitunti

Thorin 7 vuotta kestänyt matka ei ole ollut mikään hukkareissu. Tänä aikana hän on omaksunut hurjan määrän tietoa jokaisesta vierailemastaan maasta. Tämä tieto auttaa häntä olemaan murehtimatta turhia, kun tietyt maat päätyvät median huomioon erilaisten tapahtumien seurauksena. Thor sanoo:

"Tiedän, että vaikka tapahtumat eri puolilla maailmaa koskettavat joitain ihmisiä, useimmat näiden maiden asukkaista elävät aivan tavallista arkea. Olen käynyt median keskipisteessä olevien maiden maaseuduilla ja ihmiset ovat pitkälti samanlaisia maasta riippumatta. Kaikkialla äidit rakastavat lapsiaan, ihmiset rakastuvat, joku ottaa kuvia jakaakseen ne sosiaalisessa mediassa..."

Tämän ajattelumallin lisäksi Thor on koonnut ympärilleen valtavan verkoston ihmisiä, jotka voivat luottaa hänen apuunsa tulevaisuudessa, aivan kuten he auttoivat häntä matkan aikana. 

Mitä tapahtuu, kun projekti saadaan päätökseen?

Ei ole yllättävää, että Thorin unelma on asettua aloilleen. Kotiin palattuaan hän toivoo pystyvänsä viettävämään paljon aikaa ystävien ja perheen kanssa. Myös häät ja perheen perustaminen ovat toivelistalla. Toisin sanoen, Thorin tavoite on palata kotiin, vetää henkeä ja nauttia siitä, että monta vuotta kestänyt urakka ja kaikki sen mukanaan tuomat vastuut ovat vihdoin takana päin.

Toiveena on myös se, että projektista julkaistaan lopulta kirja, ja että hän voi käydä puhumassa matkastaan esimerkiksi kouluissa ja yliopistoissa.

Vaikka Thor on hyvin pian historian ensimmäinen henkilö, joka on vieraillut kaikissa maissa ilman lentämistä, hän myöntää, ettei ole todellakaan nähnyt kaikkea. On olemassa vielä lukuisia paikkoja ja kohteita, jotka hän haluaa nähdä ja kokea. Thorin listalla on mm. Galápagossaaret, Pääsiäissaari ja Alaska. Eli jos kuvittelit Thorin saaneen tarpeekseen reissaamisesta, think again!

Kärsivällinen kihlattu odottaa kotona

Thor ei ole sinkku, vaikka on ollut reissun päällä viimeiset 7 vuotta. Tämä saattaa tulla yllätyksenä, ottaen huomioon, että projekti on venynyt odotetusta 3-4 vuodesta 7 vuoteen, eikä urakka ole vieläkään ohi.

Huolimatta siitä, että Thor on ollut poissa kotoa melkein vuosikymmennen, hänen kihlattunsa odottaa häntä edelleen Tanskassa. Naisystävä on käynyt vierailemassa Thoria yhteensä 21 kertaa matkan aikana. Thorilla on myös erittäin tarkka sääntö liittyen näihin vierailuihin: hän ajaa partansa aina, kun tyttöystävä on vierailulla. Tämän sivun otsikkokuva on otettu kesällä 2020 Hongkongissa ja siitä voi huomata, että Thorin parta yltää lähes hänen rintakehäänsä, sillä hän ei ole nähnyt puolisoaan melkein kokonaiseen vuoteen. Tästä huolimatta Thor ei aio luovuttaa: "The saga must continue..."

Haluatko kuulla Thorin tarinan kokonaisuudessaan?

Olimme onnekkaita saadessamme Thorin vieraaksemme KILROY Travel Festivalille, joten jos tämä artikkeli ei ollut tarpeeksi, voit katsoa juttutuokion kokonaisuudessaan alla olevan linkin kautta. Sinun tarvitsee vain rekisteröityä (tähän menee muutama hassu sekunti), jonka jälkeen voit katsoa webinaarin.

Katso webinaari täältä

alt

Suunnittele oma matkasi

  1. Valitse unelmiesi kohteet ja tekeminen. 
  2. Me etsimme käytännön vaihtoehdot ja annamme tarjouksen.
  3. Saat henkilökohtaisia neuvoja ja ohjeita matkasuunnitelmaasi.

Tarkistamme, että reittitoiveesi on mahdollinen ja kerromme, kuinka saat eniten irti budjetistasi. Saat vinkkejä kohteisiin ja matkustamiseen ylipäätänsä. Suunnitteluapu on maksutonta eikä sido sinua mihinkään.

Aloita suunnittelu

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hakemasi sivu näyttäisi olevan kadoksissa. Jos et löydä etsimääsi, kysy meiltä apuja sivun alakulmasta.