{{ section.name }} Asiakastuki

Löysimme {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} ja {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} haulle '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Asiakastuki
Hae matkakohteita, aktiviteetteja, yliopistoja, kokemuksia...

Löysimme {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} ja {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} haulle '{{ searchTerm }}'

0 Results found

Etkö löytänyt etsimääsi?

Ota yhteyttä, niin autamme sinua eteenpäin matkasuunnitelmissasi.

Käyttäydy reissussa(kin)!

Valokuvaaminen matkalla - KILROY

Matkaetiketti - Kunnioutus kunniaan

Matka alkaa, vaihdat vapaalle, pääset reissufiilikseen ja unohdat samalla arjen huolet. Täydellistä. Omasta normaalista poikkeaminen on yksi reissaamisen parhaista puolista: uudet näkymät, tavat ja ihmiset opettavat arvostamaan maailmaa ja mahdollisesti myös sitä omaa arkea sekä näkemään asiat uudesta näkökulmasta. Parhautta. Mutta samalla kun unohdat arjen, unohdatko myös käytöstavat?

Toisten kotona

Matkatunnelmasta hullautuneena on helppo unohtaa, että vaikka itse olet lomalla on valtaosa ihmisistä ympärilläsi kotona, omassa arjessaan. Meistä jokainen on jossakin vaiheessa reissuelämäänsä havahtunut omaan ajattelemattomuuteensa –  vaikka sitten vasta jälkikäteen.

Pienellä etukäteisselvittelyllä pääset kuitenkin jo pitkälle. Ota selvää esim. paikallisista käytöstavoista ja pukeutumisen kirjoitetuista ja kirjoittamattomista säännöistä. Ja jos suunnittelet suuntaavasi kaupunkien ulkopuolella, saattaa olla hyvä idea tarkistaa paikallisten kanta jokamiehenoikeuksiin. Vinkki: Mitä todennäköisemmin oikeuksia ei ole. 

Äläkä unohda itsestäänselvyyksiä: älä roskaa, lotraa vedellä turhaan tai jätä ilmastointia pauhaamaan ho(s)tellihuoneeseesi päivän ajaksi – varsinkaan jos siinä oven vieressä komeilee se ystävällinen muistus, jossa nimenomaan pyydetään säästämään sähköä. Kunniota yhtälailla paikallista luontoa kuin sääntöjäkin. Olet aina jonkun kotikulmilla, joten älä unohda käyttäytymistapoja vaikka lomalla oletkin. Kaupungissa olet paikallisten asukkaiden "takapihalla" ja safarillakin olet eläinten reviirillä. 

Etoshan kansallispuisto, Namibia - KILROY

Valokuvaaminen

Kun joka puolella näkyy vain mahtavuutta, upeutta ja erilaisuutta, haluat tietenkin ikuistaa kaiken muistikortille. Ja erityisesti, jos olet yksi meistä, jotka tuijottavat kännykän ruutua välillä vähän liikaakin, on helppo unohtaa kuvattava ihminen ja nähdä hänet vain mielenkiintoisena kuvauskohteena.

Ethän siis ota valokuvia ihmisistä ilman lupaa. Ja jos paikalliseen käytäntöön kuuluu maksaa kuvista, tee se. Valokuvauksesta saadut tulot voivat olla kuvattavien ainoa tulonlähde. Sitä paitsi et todennäköisesti itsekään pitäisi siitä, jos joku tuntematon kuvaisi sinua, ilman että tiedät, mihin tarkoitukseen kuvat päätyvät, tai jos lauma turisteja piirittäisi sinut, kun istut kahvilassa tenttistressissä kirjojesi kanssa tai teet töitä vaikka sitten kaupan kassalla. 

Erityisesti lasten kuvaamisessa tulee käyttää tilannetajua. Kysy aina mahdollisuuksien mukaan lupa lasten vanhemmilta. Älä ainakaan nappaa lasta syliisi valokuvaa varten. Ei sillä, että sinulla olisi pahat mielessä, mutta lapsi, eivätkä hänen vanhempansa, tunne sinua eivätkä he tiedä mitään tarkoitusperistäsi. 

Jos teet matkallasi vapaaehtoistöitä, tarkista aina valokuvausta koskevat ohjeistukset paikallisilta työntekijöiltä. Vapaaehtoistöihin liittyy myös paljon muuta huomioitavaa. Esimerksiki, jos et ole toimiluvan omistava lääkäri tai rakennusinsinööri Suomessa, et luonnollisestikaan voi toimia lääkärinä tai työmaajohtajana vapaaehtoisprojektissa. Eli jos et tekisi jotakin kotona, ei se todennäköisesti ole hyvä idea reissussakaan.

Bhutan Tsechu-festivaali - KILROY

Monta oikeaa tapaa

Lähde matkaan avoimin mielin.

Se mihin olet kotona tottunut on vain yksi tapa ja toimii Suomessa, mutta asiota voi tehdä niin monella tavalla. Älä turhaan tuhlaa energiaasi taistelemalla paikallisia arkisia tapoja vastaan. Sen sijaan eroavaisuuksien bongailu ja kulttuuristen tapojen ja taustojen ymmärtäminen on itse asiassa varsin rikastuttavaa.

Kysele paikallisilta niin opit. Muista että aidon kiinnostuneet kysymykset otetaan useimmiten vastaan mielellään, ylhäältä alas suunnatut kommentit taas aiheuttavat närkästystä: vältä opettamista ja toistuvia vertailua "Miksi teette näin, kun me tehdään näin?" "Eikö olisi helpompi tehdä näin...". Älä opeta, kuinka asiat pitäisi tehdä. Et välttämättä itsekään tykkäisi jos joku tuntematon tulisi ja ohjeistaisi, että teet muuten hommat ihan väärin. Mitä todennäköisemmin asioihin on aina syynsä ja taustalla voi olla vaikka mitä, vaikket sinä et niitä syitä näkisi tai ymmärtäisikään.

Ole oma itsesi, mutta avoin uudelle, kuuntele ja seuraa mitä ihmiset tekevät. Vaikka sinä olet lomalla näkemäsi on paikallisille elämä on arkea – ja siitä arjesta oppiminen on parhaimmillaan todella mielenkiintoista!

Nauti elämästä ja lomasta Fidzillä - KILROY

Älä huolehdi turhaan

Ostat lennot ja maksat majoituksesta, mutta muistathan, että kulttuuri ja ihmiset eivät ole kauppa- tai kulutustavaraa. Älä hyväksikäytä köyhyyttä. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta käytännössä kuitenkin niin helppo unohtaa. Sitä paitsi usein sitä ei edes huomaa omia tapojaan ja niiden kummallisuutta, tai paheksuttavuutta, toisten silmissä.

Hyvänä ohjenuorana voi pitää ajatusta, että jos et toimisi näin koti-Suomessa, niin älä toimi niin matkallakaan. Mieti myös, miltä vastaava toiminta tuntuisi ulkomaalaisten turistien toimesta Suomessa, sinun kotonasi tai työpaikalla.

Mutta älä murehdi ja pingota liikoja. Reissuelämästä saa – ja ehdottomasti kuuluukin – nauttia, joten älä turhaan tuhlaa aikaa huolehtimiseen. Niin kauan, kun olet matkassa hyvin aikein ja olet uhrannut näille teemoille ajatuksen tai pari jo etukäteen, olet mitä todennäköisemmin reissukansan malliedustaja maailmalla.

Jokainen reissaa tietenkin tavallaan, mutta vasta kun tutustut paikallisiin ihmisiin, syöt siellä missä paikallisetkin, osallistut paikallisiin juhlapäiviin ja yrität opetella sanan tai pari paikallista kieltä, saat todellista tuntua itsellesi vieraaseen kulttuuriin. Kun heittäydyt tuntemattomaan ja hyväksyt, ettet tiedä kaikkea, olet avoin oppimaan uutta. Toki samalla olet myös haavoittuvainen kulttuuristen virheiden tekemiselle, mutta se ei ole vaarallista. Päinvastoin, virheiden tekeminen on parhaimmillaan vatsalihakset kipeyttävän hauskaa. Juuri tästä reissaamisesta on kyse! 

Pidä hauskaa ja opi virheistäsi. Ihan niin kuin elämässä muutoinkin!

Purjehdusmatkalla yhdistät hauskanpidon ja rentoutumisen - KILROY

Jos matkasuunnitelmasi kaipaavat vielä hiomista, haluat lisätä suunnitelmaasi kohteita tai kaipaat ammattilaisen vinkkejä matkakohteiden karsimiseen, ota yhteyttä. Varaa henkilökohtainen matkasuunnitteluaika, ja olet jo askeleen lähempänä seuraavaa reissuasi! Matkasuunnittelu on maksutonta eikä sido tai velvoita sinua mihinkään.

Varaa maksuton suunnitteluaika

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hakemasi sivu näyttäisi olevan kadoksissa. Jos et löydä etsimääsi, kysy meiltä apuja sivun alakulmasta.