Mitä vapaaehtoisilta edellytetään?
Projektien suunnittelusta sekä päiväkohtaisesta ohjelmasta ovat vastuussa paikalliset projektikoordinaattorit. He selvittävät milloin missäkin on hommia ja minkälaisesta työpäivästä on kyse.
Minulta kysytään silloin tällöin, miten on mahdollista, että Suomessa lastenhoitajilta vaaditaan pätevyyttä ja alan koulutusta, mutta vapaaehtoisprojektiin lasten parissa voi osallistua melkeinpä kuka vain. Tämä johtuu osittain siitä, että apua tarvitaan enemmän kuin mitä tarjolla on kouluttautuneita vapaaehtoisia. Yksikään epäpätevä vapaaehtoinen ei kuitenkaan ole projekteissa vastuutehtävissä, vaan ennemminkin apurin roolissa.
Projekteilla on paikallisten säädöksien mukaiset vastuuhenkilöt, ja luotamme siihen, että he hoitavat omat tehtävänsä huolella, ja valvovat ja ohjaavat vapaaehtoisten toimia tarvittavalla tasolla. Vapaaehtoisprojektien vetäjät myös perehdyttävät kaikki vapaaehtoiset ennen ensimmäistä työpäivää ja käyvät läpi eri asiat, jotka tulee ottaa huomioon. Lisäksi he vastaavat kaikkiin kysymyksiin, joita osallistujilla saattaa olla ja kertovat, miten jokaiseen päivään pitää erikseen valmistautua.
Vapaaehtoisprojektiin osallistuvan henkilön vastuu onkin siis lähinnä olla aktiivinen, ottaa haasteet vastaan avoimin mielin ja heittäytyä mukaan projektin ohjelmaan. On tärkeää kuitenkin muistaa, että eri paikoissa projektit ovat erilaisia ja toimivat eri tavoin, ja onkin hyvä käydä vaihtoehdot läpi ja valita itselleen parhaiten sopiva kohde. Henkisesti tai fyysisesti liian vaativaan projektiin osallistuminen ei hyödytä ketään, ei projektia eikä sinua itseäsi. Jos olet epävarma projektin valinnasta, me autamme ja opastamme mielellämme.
Vapaaehtoistyön päällimmäinen tarkoitus on olla avuksi siellä missä apua kaivataan, mutta kyllä siitä pitää jäädä itselleenkin hyvä ja positiivinen fiilis, jotta voi jakaa mahtavaa kokemustaan ystäville ja perheelle ja jotta jää intoa osallistua vapaaehtoistöihin jatkossakin!