{{ section.name }} Asiakastuki

Löysimme {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} ja {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} haulle '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Asiakastuki
Hae matkakohteita, aktiviteetteja, yliopistoja, kokemuksia...

Löysimme {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} ja {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} haulle '{{ searchTerm }}'

0 Results found

Etkö löytänyt etsimääsi?

Ota yhteyttä, niin autamme sinua eteenpäin matkasuunnitelmissasi.

Opas ensimmäiselle sooloreissulle

city-girl-planning-how-long-cover

Lähdössä soolomatkalle ensimmäistä kertaa?

Oletko koskaan harkinnut matkustavasi yksin paikkaan tai maahan, jossa et ole koskaan aikaisemmin käynyt? Tämä voi tuntua isolta askeleelta - ja hei, niinhän se onkin! Mutta hyvällä valmistautumisella ja oikealla mentaliteetilla yksin matkustaminen voi olla vielä hauskempaa kuin matkustaminen yhdessä kavereiden kanssa. Yksin reissaaminen on asia, jota sinun täytyy kokeilla ainakin kerran elämässäsi saadaksesi selville, onko se sinun juttusi vai ei. 

Valmistaudu hyvin

Kaikki on hieman helpompaa, kun olet valmistautunut hyvin. Mieti minne haluat mennä ja kuinka pitkäksi aikaa. Mieti myös, miten pääset kohteeseen ja mikä on oma reissubudjettisi. Pelkästään yksin matkustamisen ajattelu voi aiheuttaa ahdistusta, joten suosittelemme, että aloitat pienin askelin kokeilemalla soolovisiittiä esim. museossa tai ravintolassa omassa kotikaupungissasi. Jos tämä tuntuu hyvältä, voit alkaa miettiä maailmalle lähtöä.

Kohdetta on hyvä pohtia hieman enemmän. Sinun täytyy tuntea olosi mukavaksi ja turvalliseksi, joten tee hiukan taustatyötä mielenkiintoisten maiden tai kaupunkien osalta. Muutamia meidän suosikkikohteitamme ensi kertaa yksin reissaaville ovat Vietnam, Costa Rica ja Japani. Nämä tunnetaan suhteellisen turvallisina, niissä on hyvät julkisen liikenteen verkostot ja loistavat hostellit, joissa voi tavata huikeita tyyppejä.

Kysy myös itseltäsi, miksi haluat matkustaa ja mitä haluat kokea omalla sooloreissullasi. Tiettyjen tavoitteiden asettaminen voi helpottaa oloasi, koska matkan aikana tulee varmasti hetkiä, jolloin tunnet olevasi hieman eksyksissä. Etukäteen mietitty tavoite auttaa sinua keskittymään olennaiseen.

Saavuttuasi uuteen paikkaan, aloita soolomatkasi hitaasi ja tutustu maahan/kaupunkiin, jossa olet. Meidän suosituksemme on, että liityt päiväretkelle ja/tai kiertomatkalle, jonka kautta tutustut helposti uusiin ihmisiin ja pääset kosketuksiin maan kulttuurin ja nähtävyyksien kanssa. 

Solo Travel Beginners Guide - Women with map sticking legs out of a car window - Blog - KILROY

Vinkki numero #1: Saavu kohteeseen päiväsaikaan
Päivällä sinun on helpompi löytää tiesi uudessa kohteessa ja ympärilläsi on todennäköisesti myös enemmän ihmisiä, joilta pyytää apua tai reittiohjeita. Jos saavut kohteeseen illalla, varmista, että tiedät miten löytää tiesi hostellillesi tai varaa itsellesi taksi, joka vie sinut perille.

Onko yksin matkustaminen yksinäistä?

Tämä on varmasti yksi suurimmista huolenaiheista yksin matkustamista miettiville. Vaikka tietyissä tilanteissa yksinäisyyden tunnetta ei voi välttää, ei sooloreissaamisen tarvitse olla yksinäistä, kunhan olet itse avoin ja tartut tilaisuuksiin muihin reissaajiin tutustumiselle. Et todennäköisesti saa uusia ystäviä, jos piiloudut kirjan tai iPadin taakse hotellihuoneeseen.

Suosittelemme yksin reissaavalle majoittumista hostellissa, koska näissä usein panostetaan erilaisiin sosiaalisiin aktiviteetteihin, kuten kaupunki- ja baarikierroksiin. Jos suunnittelet soolomatkaa meidän kauttamme, sinun kannattaa kertoa toiveistasi hostellin suhteen omalle reissuasiantuntijallesi, jotta osaamme ehdottaa sopivaa hostellia tietyssä kaupungissa. Jotkut hostellit tunnetaan vauhdikkaasta yöelämästään, toiset sopivat paremmin diginomadeille ja lisäksi tarjolla on kaikkea tältä väliltä.

Tulet todennäköisesti yllättymään siitä, kuinka monia muita sooloreissaajia tapaat matkasi aikana ja voit hyvin liittyä heidän seuraansa esim. päiväretkille tai muuhun hengailuun. Ja luonnollisesti on myös ihan ok ottaa aikaa itsellesi, sillä kenenkään ei tarvitse olla sosiaalinen 24/7. 

Jos päädyt hostelliin, joka ei järjestä sosiaalisia tapahtumia, voit silti päästä tutustumaan toisiin reissaajiin muilla tavoin. Suosittelemme esimerkiksi liittymistä erilaisiin Facebook-ryhmiin sekä meetup.com-alustaa. Tätä kautta voit löytää kaikenlaisia tapahtumia ja ryhmätapaamisia, kuten sulkapalloa, patikointia, lautapeli-iltoja ja meditaatiota. Suosittelemme myös varaamaan joitakin päiväretkiä tai kiertomatkoja, erityisesti matkasi alussa. Tämä on varma tapa tavata muita reissaajia ja jakaa ideoita. 

Kun tapaat uusia ihmisiä, ole avoin. Jos haluat olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa, sinun on oltava helposti lähestyttävä ja avoin keskusteluille. Hymyile ja näe hiukan vaivaa. Et varmasti klikkaa kaikkien kanssa, mutta mitä todennäköisimmin löydät tyyppejä, joiden kanssa tulet loistavasti juttuun!

Solo Travel Beginners Guide - Three women talking, laughing and having fun - Blog - KILROY

Vinkki numero #2: Varmista, että joku tietää suunnitelmasi
Sooloreissu voi olla itsellesi pakomatka arjesta ja saatat hetkellisesti haluta katkaista kaiken yhteydenpidon muihin. Muista kuitenkin aina kertoa jollekin missä olet ja missä aiot olla, varsinkin jos päätät sulkea nettiyhteyden hetkeksi. Kerro, kauanko aiot olla offline-tilassa, jotta paniikkia ei synny, jos lopetat puheluihin tai tekstiviesteihin vastaamisen.

Ravintolaillallinen yhdelle?

Yksin ravintolassa käyminen voi olla monelle stressaava kokemus. Saatat tuntea olosi oudoksi ja kuvitella, että kaikki tuijottavat juuri sinua. Yksin ruokailu voi olla yllättävänkin iso asia, joka vie sinut pois mukavuusalueeltasi. Mutta kokemuksesta voimme sanoa, että mitä useammin harjoittelet, sitä helpommaksi se muuttuu.

Yksin vietetyt ruokailuhetket ovat loistavaa aikaa esim. matkapäiväkirjan kirjoittamiselle, podcastin kuuntelulle, SoMe-päivitysten tekemiselle ja perheenjäsenien kontaktoinnille. Vaihtoehtoisesti voit hyödyntää ajan suunnittelemalla tulevien päivien aktiviteetteja.

Jos et siltikään halua syödä illallista yksin, voit sen sijaan kokeilla ravintolassa käymistä lounasaikaan. Syö isompi ateria lounaaksi ja nappaa iltapalasi supermaketista, jonka voit syödä hostellilla. Ravintolassa käyminen lounasaikaan on erittäin tavallista, sillä useat työssäkäyvät ihmiset lounastavat yksin.

Solo Travel Beginners Guide - Crowded food hall in Asia - Blog - KILROY

Vinkki numero #3: Liity Facebook-ryhmiin
Ympärilläsi on paljon avuliaita ihmisiä, ja melkeinpä kaikki matkailijat jakavat mielellään vinkkejä toisilleen. Yksi paikka vinkkien jakamiselle ja poimimiselle on Facebook. Vaikka kyseessä onkin nykyään ehkä enemmän omille vanhemmillesi sopiva somekanava, Facebook on edelleen toimiva paikka pitää yhteyttä muihin reissaajiin. Voit järjestää tapaamisia sekä saada tietoa upeista hostelleista, tapahtumista ja muusta.

Mitä tehdä iltaisin?

Monissa kohteissa yöelämä on jotain, mitä et halua jättää kokematta. Useat hostellit järjestävät baarikierroksia tai illanviettoja omissa tiloissaan, joihin on helppo liittyä mukaan. Tätä kautta pääset seurustelemaan muiden kanssa ja tapaamaan paljon mahtavia tyyppejä. Jos alkoholi ja tanssilattia eivät ole sinun juttusi, kaikissa isommissa kaupungeissa on myös paljon muuta tekemistä. Miten olisi esimerkiksi konsertti tai paikallinen festivaali? Muista kysyä hostelliltasi vinkkejä alueen tapahtumiin!

Jos haluat lähteä ulos, mutta et yksin, harkitse päiväretkelle liittymistä. Päiväretket ovat loistava tapa tutustua kohteeseesi ja samalla tutustua muihin matkustajiin. Päiväretken päätteeksi voitte helposti tehdä illanviettosuunnitelmia porukalla!

Solo Travel Beginners Guide - Party at night with red neon lights - Blog - KILROY

Vinkki numero #4: Älä juo itseäsi humalaan tuntemattomien seurassa
Emme halua olla ilonpilaajia, mutta emme myöskään voi kiistää, ettemmekö olisi alkoholin vaikutuksen alaisena haavoittuvaisempia, erityisesti vieraassa ympäristössä. Emme myöskään tarkoita, että et saisi pitää hauskaa, mutta älä juo itseäsi tiedottomaksi. Hyvää tarkoittavia ja ystävällisiä paikallisia ja reissaajia on paljon, mutta luota myös omaan intuitioosi. Lähde, jos jokin tilanne tuntuu sinusta epämukavalta, ole töykeä tarvittaessa ja valehtele, jos se auttaa sinut pois epämukavasta tilanteesta. Sinun ei esimerkiksi ole pakko kertoa totuutta hostellisi sijainnista juuri tapaamallesi tyypille.

Millaista on jakaa makuusali muiden kanssa?

Mielestämme hostellimajoitus on ylivoimaisesti paras majoitusmuoto yksin matkustavalle. Se on loistava tapa tavata ihmisiä ja yleensä myös yksi edullisimmista tarjolla olevista majoitusvaihtoehdoista. Hostellit olivat ennen hyvin yksinkertaisia, mutta nykyään ne tarjoavat usein paljon erilaisia lisäominaisuuksia. On siis suhteellisen helppo löytää vaihtoehto, joka sopii omiin toiveisiisi - halusitpa sitten uima-altaan tai kattoterassin. Kannustamme sinua käyttämään kaikkia käytettävissä olevia tiloja, olipa kyse sitten kuntosalista, retkistä, kursseista tai ravintolasta. Erityisesti näistä viimeksi mainittu on loistava vaihtoehto, jos koet yksin ruokailun kömpelönä, koska hostellissa on aina ihmisiä, joiden seuraan voit liittyä.

Jos et ole koskaan aiemmin yöpynyt hostellissa, tässä vielä hiukan perusetikettiä majoittumiseen. Hostelleissa kaikki perustuu toisten kohtelemiseen niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan. Jos jaat huoneen, ole huomaavainen muita kohtaan. Tämä tarkoittaa hiljaisuutta nukkumatiloissa, kattovalon käytön välttämistä, kun muut vielä nukkuvat, ja paikkojen siistinä pitämistä - älä siis esimerkiksi syö illallista huoneessasi, vaan hyödynnä keittiötä ja yleisiä tiloja. 

Vinkki numero #5: Älä pelkää yksinäisyyttä
Tämä on monelle huolenaihe numero yksi. Älä unohda, että yksin oleminen ja yksinäisyys eivät ole sama asia. Sooloreissulla juuri sinä päätät, mitä seuraavaksi tapahtuu ja mitä todennäköisimmin saat niin monia uusia ystäviä, ettei sinun halutessasi tarvitsisi viettää hetkeäkään yksin.

Turvallisuus yksin matkustaessa

Mihin tahansa kohteeseen reissaatkin, tee taustatyötä mahdollisista riskeistä alueella: mitä alueita kannattaa välttää, minkälaisiin huijausyrityksiin on hyvä varautua ja mitä muita vinkkejä toiset reissaajat ovat jakaneet. Reddit on loistava paikka kysyä kysymyksiä, ja myös kohdekohtaiset Facebook-ryhmät ovat hyviä tiedonlähteitä. Mikäli varaat reissusi kauttamme, matka-asiantuntijoiltamme saat myös paljon hyödyllisiä vinkkejä ja tietoa turvallisuudesta. Varatessasi matkan matkatoimiston kautta saat lisäturvaa ja tukea myös esim. mahdollisiin aikataulumuutoksiin ja muihin haasteisiin. 

Lisäksi haluamme korostaa, että hyvä matkavakuutus on korvaamaton matkustaessa, varsinkin, kun reissaat yksin. Vaikka et tarvitsisi sitä, se tarjoaa ennenkaikkea mielenrauhaa. Jos jotain odottamatonta tapahtuu, olet iloinen saadessasi korvauksen. 

Käytä maalaisjärkeä. Luota aina omaan intuitioosi ja mikäli jokin asia ei tunnu oikealta, siihen on yleensä hyvä syy.

Vinkki numero #6: Varaa itsellesi yksityinen huone silloin tällöin
Yksin matkustaessa on helppo altistua aistien ylikuormitukselle, kun kohtaat uusia ihmisiä, kokemuksia ja tunteita. Tämän tapahtuessa on hyvä ottaa hetki itsellesi ja uusien kokemusten käsittelylle. Suosittelemme, että varaat itsellesi aina silloin tällöin yksityisen huoneen, jotta saat viettää aikaa itseksesi reflektoiden.

What if anxiety gets the best of you

Mikäli kaikista valmisteluista ja odotuksista huolimatta tunnet halua palata kotiin, trust us - et ole yksin tämän tuntemuksen kanssa! Jokainen sooloreissaaja on varmasti kokenut saman jossakin vaiheessa. Erityisesti matkasi ensimmäisinä päivinä voit tuntea ahdistusta, mutta tämä ei tarkoita, että sinun pitäisi pakata laukkusi ja lähteä saman tien takaisin kotiin.

Yksin matkustaminen perustuu pieniin askeliin, joten älä vaadi itseltäsi liikaa. Ensimmäinen päivä on yleensä aina pahin, joten loistava tapa aloittaa matkasi on ottaa rennosti. Istu kahvilassa, hengitä, seuraa ympäristöäsi ja tarkkaile ympärilläsi olevia ihmisiä. Vaihtoehtoisesti voit varata opastetun (kävely)kierroksen ensimmäiseksi päiväksi - tällä tavalla pakotat itsesi liikkeelle, mutta stressitasosi pysyy matalana. Kun palaat hostelliisi, yritä löytää ihmisiä, joiden kanssa voit jutella ja saada ideoita. Tutustumalla muihin reissaajiin suunnitelmat alkavat yleensä syntyä itsestään! Paras neuvomme on pitää mieli avoinna ja olla odottamatta mitään.

Aseta itsellesi myös päivittäisiä tavoitteita. Tämä auttaa pitämään fokuksen siinä, mitä olet tullut näkemään, tekemään ja kokemaan. Ja vaikka haluaisitkin heti sännätä tutkimaan uutta aluetta ja kokeilemaan uusia asioita, säästä ne hiukan myöhemmälle. Alussa kannattaa viettää aikaa paikoissa, joissa yleensäkin viihtyisit, ja tehdä asioita, joita yleensä tekisit. Näin totutat itsesi uuteen ympäristöön ja löydät mukavuusalueesi uudestaan. On myös ihan ok viettää laatuaikaa itsesi kanssa, eikä jokaiseen sosiaaliseen aktiviteettiin ole pakko liittyä. 

Autamme sinua mielellämme oman sooloreissusi suunnittelussa. Matka-asiantuntijamme ovat olleet kanssasi samassa tilanteessa ja heiltä saat korvaamatonta apua matkasi suunnitteluun.

Ota yhteyttä

alt

Suunnittele oma matkasi

  1. Valitse unelmiesi kohteet ja tekeminen. 
  2. Me etsimme käytännön vaihtoehdot ja annamme tarjouksen.
  3. Saat henkilökohtaisia neuvoja ja ohjeita matkasuunnitelmaasi.

Tarkistamme, että reittitoiveesi on mahdollinen ja kerromme, kuinka saat eniten irti budjetistasi. Saat vinkkejä kohteisiin ja matkustamiseen ylipäätänsä. Suunnitteluapu on maksutonta eikä sido sinua mihinkään.

Aloita suunnittelu

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hakemasi sivu näyttäisi olevan kadoksissa. Jos et löydä etsimääsi, kysy meiltä apuja sivun alakulmasta.